Naturligt solskydd

Flaska_blomma-1

Huden är kroppens största organ. Behandla den med respekt och din kropp kommer att tacka dig. Solskyddsmedel innehåller ofta flera hormonstörande ämnen som inte är bra för kroppen. Genom att göra din egen solskyddsolja behöver du inte oroa dig för något sådant. Vegetabiliska oljor av god kvalitet tillför huden fukt, fett och viktiga vitaminer. Flera oljor har ett naturligt solskydd och kan dessutom hjälpa mot eksem, psoriasis och andra hudirritationer.

Jag brukar göra mina egna oljeblandningar och tycker att de fungerar bra. Solskyddsoljan ger
150 ml och den läkande oljan att använda efter solen ger 100 ml.

De eteriska oljorna kan uteslutas men de förstärker effekten och hjälper till att läka huden.

Solskyddsolja (150 ml)

 • 50 ml sesamolja
 • 30 ml kokosolja
 • 50 ml jojobaolja
 • 30 ml olivolja
 • 6 dr lavendel eterisk olja
 • 3 dr eukalyptus eterisk olja 

Häll alla oljor försiktigt i en mörk glasflaska. Om kokosoljan är mycket hård kan du smälta den försiktigt över vattenbad.

Tillsätt eteriska oljor om du vill ha det, sätt på ett lock och vänd flaskan upp och ner några gånger så att allt blandar sig.

Smörj in huden innan du går ut i solen och efter varje bad.

After-sun olja (100 ml)

 • 50 ml mandelolja
 • 20 ml jojobaolja
 • 20 ml rapsolja
 • 10 ml sesamolja
 • 4 dr lavendel eterisk olja
 • 2 dr geranium eterisk olja
 • 2 dr pepparmynta eterisk olja

Häll alla oljor försiktigt i en mörk glasflaska. Tillsätt de eteriska oljorna sist. Vänd flaskan upp och ner några gånger.

Smörj in huden när den är ren och fuktig.

4 reaktion på “Naturligt solskydd

 1. Sofia

  Det här med naturligt solskydd är helt nytt för mig. Undrar vad oljan som du skrev om motsvarar för solskyddsfaktor (ungefär)? Går det att jämföra på det viset?

  Svara
  1. Chatrin Hamory Inläggsförfattare

   Hej Sofia,
   Jag har inte räknat ut exakt spf på den färdiga oljeblandningen. Det naturliga spf som finns i de olika oljorna skiljer sig åt beroende på kvalitet och var de kommer ifrån.

   Oljorna har ett ungefärligt spf:

   Sesamolja spf 4
   Kokosolja spf 5-8
   Jojobaolja spf 4
   Olivolja spf 7
   Lavendel spf 5,6
   Eucalyptus spf 2,6

   Hoppas att du fick ett hyfsat svar på din fråga!

   Svara
 2. Annika Eriksson

  Jag har använt vegetabiliska oljor (oftast jojoba) i flera år som solskydd och tycker det funkar bra när solen inte är så stark. Men jag har, trots att jag sökt information under flera år, aldrig fått något svar på hur det fungerar. Vet du? Jag tänker att det borde vara någon typ av kemiskt skydd, fast naturligt. Jag har heller aldrig sett några vetenskapliga studier på att det funkar, antar att ingen kosmetikajätte tjänar på att vi smörjer in oss med billig matolja. 🙂
  En av de bästa vegetabiliska sololjorna jag använt var en med mycket karotin i. Problemet var bara att allt jag satt eller låg på blev orange…

  Svara
  1. Chatrin Hamory Inläggsförfattare

   Hej,
   Solskydd som man köper i affären har oftast kemiskt solskydd i sig. Det innebär att UV-strålningarna absorberas på hudytan av krämen. Vegetabiliska oljor kan till viss del reflektera bort en del av solens stålar och skyddar på så vis huden.
   Kolla på denna länk för mer fakta:
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3140123/
   Karotenrika oljor som morotsolja kan vara jättebra för huden men man blir lätt väldigt orange och allt annat som nuddar huden också. 🙂

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *